Çarşamba, Ocak 24, 2007

dink'in ardından -2-

insanı kahreden şeylerden biri, dink'in öldürülmesinin ardından gelen ikiyüzlülük dalgası. perihan mağden, dünkü birgün'de bunu öyle iyi özetlemişti ki:

"Derin Efendiler Bu Korku Tiyatrosu'nu sahnelerken 301 Çiçek memnundu, mesuttu. Hiçbirimiz içeri "tıkılmış mıydık?". Yooo, aksine süründürülüp, süründürülüp beraat etmiştik. Bi tek Hrank Dink. Bi tek Hrant Dink 6 ay mahkûmiyeti yemişti. Bi tek Hrant Dink, pardon da Ermeni'ydi."

"İki Büyük Gazete'nin genel yayın yönetmenleri cinayetten sonra yastaydılar. Hem koyu mu koyu bir yastaydılar (...), hem de akıl fikir doluydular. Yas ve fikirleme med-cezirleriyle huzurlarımızdaydılar!

Her zamanki gibi akılcık fikircikleri mini minnacık kaplarına sığamıyordu. O canlı yayın senin, bu benim bağlanıp demeç (ve tabii ne/ne/ne akıllar!) vermekle meşguldüler. Büyük Gazetenin İzmirli yönetmeni Özkök, bu suikaste gitmemize neden olan "iklim"i suçluyordu. Oysa bu memlekette iklim yaratan/yaratık-landırabilen birisi varsa, söz konusuysa, birine "ikli-matör" ismini takmamız gerekiyorsa, o kişi Özkök'tür bana kalırsa. Son bir yılda, iki yılda Hürriyet Gazete-si'nin, Sabah Gazetesi'nin manşetlerini tarayıverin bir. Linç Kalabalıklarına, Linç Psikolojisine, Tatlı Su Milliyetçiliğine, Ermeni Düşmanlığına, Irkçı Vibrasyonlara, kimmm neden olmuş, manşetleriyle, yazılarıyla? Orhan Pamuk'la ilgili "milli histeri" yaratıklan-dırmasını Hürriyet Gazetesi mi yapmış, babam mı?

Sen hemm "Mevsim Anormalliklerini"! belirleyeceksin habire yayınlarınla, manşetlerinle; sonra da müsebbibi olduğun iklimin masum bir kurbanı edasıyla çıkıp timsah gözyaşlarını saçmaktan imtina etmeyeceksin. Helal olsun!"

özellikle hürriyet adlı, isminin karşısında duran her şeyle müsemma gazete, bu ortamına yaratılmasında bir veli küçük'ten daha etkili ve daha güçlü. hani 'derin devlet' adını koyduğumuz, bilmem kaç kişinin oluşturduğu bir çekirdek örgüt tahayyyülümüz var ya, işte, şayet o 'derin devlet' bir örgüt değil de bir halet-i ruhiyyenin cisimleşmesiyse, hürriyet de bu ruh halinin beslenmesinin en önemli aktörü.

bunlar unutulacak. oray eğin'in yazdığı acı gerçek: bu ülke için değmez. birinin bunu yazması gerekiyordu. bu ülkenin yurttaş olamamış, tek derdi 12 eylül'den sonra inşa edilen rant sistemi içinde yukarılara tırmanmak olan kalabalıkları için değmez.

Hiç yorum yok: