Cuma, Aralık 08, 2006

her şey olabilirsin, ama

...bu ülkede rezil olamazsın. www.zargan.com adresinde gördüğüm bir duyuru, bunu bana bir kez daha düşündürdü.

dün ve bugün, istanbul üniversitesi'nde çeviri etiği üzerine bir konferans düzenleniyor. konferansın dünkü oturum yöneticilerinden biri, emel ergun. kendisi, fransızca mütercim tercümanlık bölümünün başkanı. ayrıca, iletişim yayınları'nın hiç beğenmediğim bir serisinden çıkan "hiperaktif çocuk" adlı kitabın da çevirmeni. en azından öyle olduğunu iddia ediyor. şöyle ki:

bu bölümün birkaç yıl önceki mezunlarından biri, benim arkadaşım. bir gün, dönem projesi olarak altı öğrenci birlikte çevirdikleri kitabın basıldığını duyduğunu söyledi. kitabın iletişim'den basıldığını öğrenip kitabı aldık. 'çevirmen' bölümünde dönem ödevini kendilerine veren emel ergun'un adı yazıyordu.

kitabın çalıntı çeviri olup olmadığını anlamak için, kitabı baştan aşağı okumaya bile gerek yok. kitabın farklı bölümlerini farklı kişilerin çevirdiği, çeviri dilinin farklılaşma düzeyinden anlaşılıyor. burada bu rezaletten bir payı da, iletişim'in bu dizisinin editörü olan arkadaşa çıkarmak gerekiyor tabii ki. bunun farkına varmaması bir yana, kitapta temel tashihler bile yapılmamış.

iletişim yayınları'nı arayıp durumu anlattım. kendilerinin emel ergun'a neler söylediğini bilmiyorum. ödevi yapanlardan biri olan arkadaşım, önce yasal yollara başvurmaya niyetlendi; ama sonra, tüm cesaretlendirmeme rağmen, sanırım başlıkta yazdığım özlü söz nedeniyle, vazgeçti. bu çalıntı öyküsü, ekşi sözlük'e de düştü; ama sonra muhtemelen emel ergun'un ya da kendisiyle ilintili birinin uyarısıyla kaldırıldı/mış.

ergun, şimdi "çeviri etiği" konulu bir toplantıda, oturumlardan birinin başkanlığını yapıyor. kenan evren'in insan hakları derneği üyesi olmasından hallice.

1 yorum:

zibirix dedi ki...

yıllarını çeviriye vermiş biri olarak çok şaşırmadım bu duruma... bırak çevirileri, öğrencilerin tezlerine kendini adını hiç bir sakınca görmeden yazabilen bir akademik çevrenin içinde sanırım bu çok olağan bir şey!